duminică, 26 august 2012

13. Întrebările...întrebările

“Toată știința este rezultatul întrebărilor, ceea ce înseamnă că a te întreba este cea mai importantă unealtă intelectuală a noastră" (Neil Postman)

Nu am stat niciodată să număr câte întrebări pune un om într-o zi, dar cred că nu sunt puține. De fapt întrebările sunt cele ce ne fac să ne urnim din loc. Dacă vrem să știm ceva, semnul cocoșat (?) ni se luminează în minte. Dacă vrem să obținem ceva, la fel. s.a.m.d.

În viață, când vine vorba de a face ceva, cred eu cel puțin, ai două opțiuni:
1) ești condus de semnul întrebării (?), adică de curiozitatea creatoare care izvorăște din tine, care te provoacă la căutări sincere și caracteristice celor care ”schimbă lumea” în funcție de motivația lor. Aceștia sunt cei are ”acționează” din proprie inițiativă.

2) sau ești condus de semnul exclamării (!), adică de intervenția poruncitoare care își are izvorul în exteriorul tău (sau în interiorul altuia), care de cele mai multe ori te ”constrânge” să faci ceea ce nu vrei.  Aceștia sunt acei care ”reacționeză” în urma acțiunii altora.

Întrebările, întrebările...ce-am fi fără ele. Cineva spunea că o întrebare bună este 90% din răspuns.
Care sunt întrebările care ”trebuie” puse? Care sunt întrebările pe care ni le punem în fiecare zi? Aș spune chiar că întrebările pe care le punem, spun cine suntem. Ele ne dezvăluie interesele, dorințele, pasiunile dar și viziune în viață. Dacă întrebările noastre caută răspunsuri la probleme mărunte, suntem mărunți.

Toată problema cu întrebările apare atunci când trebuie să delimităm cele cu rost de cele fără rost.
Care sunt întrebările mari ale vieții? Care este cea mai mare?

Un exercițiu de autocunoaștere ar fi să ne alocăm o întrebare la fiecare lucru pe care l-am făcut în ziua ce a trecut. Ex: am dormit 11 ore. de ce? am citit o pagină de carte. de ce? etc. Dar să căutăm motivația primară, care stă la baza acțiunii noastre și vom descoperi lucruri interesante. Vă provoc!

Provocarea cea mai mare rămâne să descoperim care este ”întrebarea” cea mai importantă într-o viață de om. Asta într-o postare viitoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu