marți, 14 august 2012

4. Măreția Omului


”Măreția omului trebuie măsurată nu numai prin potențialul său uman, ci și prin capacitatea lui de a trăi și muri pentru lucrurile pe care le consideră mai minunate decât el însuși.”

(Mitropolitul Antonie de Suroj)


*

Această formulă a ”măreției omului” spune multe adevăruri.

Se ridică  câteva întrebări esențiale:

Prima întrebare, cea mai importantă: Care sunt lucrurile mai minunate decât mine însumi?
- înainte de a putea lămurii care sunt acele lucruri mai minunate, e important să ne vedem cât suntem noi de minunați. În ce constă minunăția noastră? Cu ce mă pot lăuda, sau ce mă justifică drept minunat? ( insist pe întrebări pentru că nu cred că pot răspunde în dreptul fiecăruia, și cred că e foarte folositor să ne întrebăm fiecare pe noi înșine aceste întreări)

A doua înterbare: Sunt dispus să mor pentru aceste lucruri minunate?
- cred că trebuie reformulată întrebarea, și asta pentru că este foarte greu să mori pentru ceva dacă mai întâi n-ai trăit pentru acel ceva. Așa că întrebarea corectă este: Sunt dispus să trăiesc pentru aceste lucruri minunate? Să trăiește pentru ceva, cred că este mai greu decât să mori, pentru că trăirea pentru ceva minunat este de fapt o moarte zilnică. În fiecare zi trebuie să-ți omori pornirile care se luptă în tine pentru a te împiedica să ajungi al acele lucruri minunate. Această luptă este o moarte continuă; nu e o moarte ușoară.

A treia întrebare (care trebuia pusă înaintea celei dintâi): Sunt suficient de curajos, hotărât, determinat și sincer pentru a afla cine sunt cu adevărat și care sunt acele lucruri mai minunate pentru care merită să trăiești?


SFAT

Gândește-te la acest Gând Ales Acum!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu