joi, 16 august 2012

6. Dragostea și Educația


”Unde Dragoste nu e, nimic nu e.”
  Unde Educație nu e, puține sunt.

Dacă Dragostea este ”ingredientul” primordial al ”existenței cu rost” (căci fără ea ar fi doar o ”supraviețuire” a persoanei și nu ”viețuirea adevărată”, deplină, cu rost și cu perspectivă- pentru că dragostea ”nu piere niciodată”), atunci Educația reprezintă ”elementul” secundar dar de nelipsit din ”formula” completă a ”viețuirii depline” a unei persoane. Puterea fără control nu are nici o valoare, așa cum nici inspirația fără transpirație nu este mai mult decât un simplu 1% din proces.

 Tot așa dragostea fără educație duce la un rezultat limitat și fără durabilitate. Nu se poate înmulți 1000 cu zero și să ai un rezultat pozitiv. Nici educație fără dragoste, nici dragoste fără educație. Nu se poate una fără alta. Sau există un mare artist, pictor, muzician, care să fi creat o lucrare care să reziste peste veacuri, fără combinația celor două? Există lucrări create doar din inspirație fără transpirație care să dureze?

Roadele cele mai bune sunt rezultatul împletirii dintre dragoste și educație. Cel care crede că poate obține roade mărețe în viața lui doar cu educație sau doar cu dragoste fără să le combine pe aceastea se aseamănă cu pom care vrea să dea roade fără rădăcină, sau cu o rădăcină fără trunchi care vrea să producă rod.

Dragostea și Educația sunt ”rădăcina” și ”trunchiul”  ”pomului roditor”.
Excelența în orice domeniu al vieții nu se poate atinge doar cu pasiune, fără efortul de a învăța și a crește în acea pasiune. De exemplu: nu-i de-ajuns să-mi placă pictura ca să ajung un mare pictor. E importantă pasiunea cu care pictez și cu care mă dedic ei, dar pentrnu a ajunge mare și bun e nevoie de educație continuă, pentru a învăța tehnici, etc.
Dragostea răspunde la întrrbarea Ce, iar educația răspunde la întrebarea Cum. În zadar știu Ce vreau dacă nu știu Cum să-l obțin.

Domnul Iisus Hristos era numit Bunul Învățător. Acest titlu cuprinde atât Dragostea cât și Educația. Iisus iubea oamenii și de aceea îi învăța cum să ajungă la mântuire. Înțelegem că educația întodeauna vine în urma dragostei.  Dacă nu iubesc un lucru, niciodată nu mă voi osteni să învăț ceva despre el.


Dacă vrei să-ți cunoști nivelul de excelență într-un domeniu, trebuie să-ți măsori dragostea cu care faci ceea ce faci și importanța pe care o dai pregătirii pentru a face totul la cel mai înalt nivel al tău.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu