joi, 13 septembrie 2012

17. ”TRANQUILO!”

"Tranquilo!" (stai liniștit!)
 
Când aud cuvântul ăsta îmi  vine să râd pentru că mi-aduc aminte de ”legendele urbane” care circulau despre românii din Spania. Vă povestesc una dintre ele.
 
Se zice că atunci când primii români au ”naufragiat” pe coasta spaniolă erau cam afoni la limbă. Prea puțini din ei au avut ocazia să vadă telenovelele sud-americane. Și așa că au învățat limba (castellana) după ureche. Ce este adevărat e că multe cuvinte se aseamănă cu ale noastre deși au alt înțeles. Altele par a zice exact ceea ce zic și în românește. De la acestea pornesc marile confuzii lingvistice ale primilor conquistadori români.  
 
Așa că de aici începe povestea noastră. Un grup de români au ajuns la culesul strugurilor în provincia Castilla La Mancha, zona Toledo. După fiecare recoltă viile se curăță așa cum bine știm toți. Ei bine, proprietarul spaniol îi explică românului, ”expert” în limba spaniolă (după doar 22 de zile pe tărâm hispanic), ceea ce are de făcut. Răspunsul românului la toate indicațiile spaniolului era ”Si, Si, Si!” (și se presupune că a înțeles exact ceea ce trebuie făcut), deci proprierarul părăsește liniștit tarlaua urmând să revină pe la amiaz.
 
Așa se face că la ora mesei se apropie spaniolul. Românii noștrii mâncau de-amiaz.
Când de-odată se apucă proprietarul și blagoslovește în ”limba lui” de toate cele știute și neștiute. Omul cu mâinile în cap ne putând să creadă ce vede în fața ochilor. Cu o falcă-n cer și una printre butucii tăiați de la rădăcină, se apropie de frații noștrii speriați și cumva contrariați neînțelegându-i preocuparea, că totuși ”până l-amiaz i-am tăiat aproape toată via, ce vrea mai mult?”
 
Săracul proprietar, sau mai bine zis aproape fost proprietar, se repezește asupra șefului de echipă român și înainte să-i spună un cuvânt, românul îi zice într-o spaniolă spălăcită și cu o naivitate tipic românească: ”-TRANQUILO că până deseară ți le tăiem toate!”
 
Săracii noștrii români au crezut că tipul era supărat că au luat pauza de masă, nu pentru că iau tăiat aproape toată via.
 
Cam așa s-a scris istoria cuceririi Peninsulei Iberice de către români.
 
Pe lângă dramul de haz pe care mi-l adminstrez cu ocazia auzirii acestui TRANQUILO, întotdeauna vine la pachet și lecția învățată din această întâmplare: Fi modest și recunoaște că nu ști!
 
 p.s. mai am o fază comică cu Tranquilo, dar o las pe altă dată.
 
 
 
 
 
 
 
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu